Fytoestrogény

Cvičíte, posilňujete, a napriek tomu stav vášho hrudníka nezodpovedá vašim predstavám? Skúste to inak. Ktorá zo žien niekedy netúži po plnom a pevnom poprsí? Ženské prsia však majú veľmi slabé podporné svalové tkanivo, a preto im treba venovať väčšiu starostlivosť, ako iným partiám na našom tele. Ale ako môžeme dosiahnuť krajšie prsia?

Niektoré bojovníčky za krajšie prsia si pomáhajú prírodnými prostriedkami s obsahom fytoestrogénov. Fytoestrogény sú prírodné rastlinné látky, ktoré majú podobný účinok ako ženské hormóny estrogény.

Prítomnosť týchto hormónov ovplyvňuje formovanie poprsia a zväčšuje ich objem. Vďaka fytoestrogénom dochádza tiež k spevňovaniu poprsia.

Fytoestrogény môžu v ľudskom organizme nahrádzať väzbové miesta pre prirodzené estrogény a tým priamo suplovať ich funkciu. A to zvlášť vtedy, keď u ženy dochádza ku kolísaniu hladiny vlastných hormónov (v materstve, počas dojčenia, menštruačného cyklu) alebo v priebehu prirodzeného poklesu hormónov počas starnutia (menopauza). Pretože bez ženských hormónov prsia vädnú. V menopauze dochádza k útlmu činnosti vaječníkov, a tým k poklesu hladiny estrogénov. Tieto zmeny zastavia rozvoj prsného tkaniva. Bez vplyvu estrogénov dochádza k dehydratácii a strate pružnosti spojivového tkaniva prsníkov, prsné tkanivo sa zmenšuje a stráca tvar. Navonok sa tento proces prejavuje ochabovaním poprsia.

Kde ich nájdeme? Dnes je známych viac ako 300 rastlín, ktoré obsahujú fytoestrogény. Najznámejšie sú izoflavóny, lignany, kumestany a stilbény. Dobrou správou je, že takmer všetky druhy ovocia a zeleniny v našej bežnej strave obsahujú malé množstvo týchto účinných látok.

Vyššia koncentrácia sa nachádza v sójových bôboch, ľanovom semienku alebo v šupkách hrozna červeného viniča.