Krásne prsia môže mať každá žena

Prsia sú symbolom ženskosti. Nech sú vaše vnady väčšie alebo menšie, vždy v mužoch vzbudzujú túžbu a ženy by mali vedieť, ako sa o ne starať. Ako na všetky partie tela, existuje aj rad cvikov na prsné svaly. Nečakajte však, že si po nich budete musieť kúpiť väčšiu podprsenku, prsia sa vám nezväčšia, iba budú pevnejšie a tým pádom krajšie na pohľad.
 
Ak budete prsné svaly zabúdať, odrazí sa to na tvare poprsia a rovnako na držaní tela. S tým súvisí aj bolesť v chrbte alebo migrény. Svaly je nutné ako posilňovať, tak preťahovať. Prsné svaly majú totiž tendencie ku skracovaniu. Cvičenie nie je teda určené len ženám túžiacim po krásnych pevných prsiach, môže byť prospešné aj mužom. Dámy by vždy mali cvičiť v pružnej športovej podprsenke bez kostíc.

Svaly na hrudníku sú v niekoľkých vrstvách. Najväčší z nich je veľký prsný sval - patrí dokonca medzi najväčšie ploché svaly na tele. Umiestnený je na povrchu, na prednej strane hrudného koša. Používame ho ako pri pohyboch paží, tak pri dýchaní. Pod ním je uložený malý prsný sval a na vonkajšej strane hrudníka je predný pílovitý sval. Ak radšej cvičíte v súkromí doma v obývačke, máme pre vás niekoľko tipov, ako hrudník spevniť. Svaly totiž pocítite aj pri cvičení len s vlastným telom, bez akéhokoľvek náčinia.
 
Zopnite ruky dlaňami proti sebe vo výške hrudníka. Nadýchnite sa a s výdychom zatlačte dlaňami čo najviac proti sebe. S nádychom povoľte. Zopakujte aspoň pätnásťkrát. (Počet opakovaní postupne zvyšujte). Možno cvičiť ako v sede aj v stoji, ale dbajte na rovný chrbát. Ramená tlačte dole a lopatky k sebe.

Druhý cvik je podobný prvému. Postavte sa, najlepšie proti zrkadlu, v ktorom môžete sledovať, či máte rovný chrbát. Nohy sú ľahko roztiahnuté - zhruba na šírku ramien. S nádychom zdvihnite ruky nad hlavu a spojte ich dlaňami. S hlbokým výdychom pomaly pokrčte ruky v lakťoch tak, až sa dlane dostanú do úrovne hrudníka. S nádychom opäť nahor. Cvik zopakujte aspoň pätnásťkrát. Počas cvičenia sa snažte čo najviac tlačiť dlaňami proti sebe. Cvik možno praktizovať aj posediačky (najlepšie na gymnastickej lopte).
 
Na precvičenie prsných svalov sú skvelé kliky. Aby bol klik správny, musíte mať rovný a spevnený chrbát - leží v jednej rovine s napnutými nohami. S nádychom ideme dole, s výdychom hore. Najčastejšou chybou sú ruky príliš blízko pri sebe (viac potom zaberá triceps a ramená), prehnutá chrbát - hlava, trup a nohy majú byť v jednej rovine, zlé dýchanie, rýchle pohyby a zlé dýchanie.
 
Prsné svaly sa skvele posilňujú s činkami. Ak je doma nemáte, nezúfajte - možno ich nahradiť dvomi PET fľašami s vodou (1,5 l). Cvičiť sa však dá aj s kilogramovým vrecami s ryžou a podobne. Ľahnite si na chrbát. Nohy pokrčte a roztiahnite na šírku ramien. Ruky so závažím vzpažte. Držte ich od seba zhruba na šírku ramien - inak by ste zbytočne zaťažovali ramenné kĺby. Pri nádychu ruky pomaly spúšťajte k hrudníku a vzápätí s výdychom zdvíhajte opäť nahor, až sú paže napäté. Zopakujte 15x po troch sériách. Počet opakovaní postupom času zvyšujte.